Мария Колесникова

Мария Колесникова е била задържана на границата с Украйна

Мария Колесникова, член на Беларуския координационен съвет на опозицията, е била задържана на границата с Украйна.

Според Киев, Колесникова е избегнала „насилствено експулсиране“. Близките й са категорични – тя не е имала намерение да напуска страната. Адвокатът й вече е подала необходимите документи в Държавния граничен комитет, откъдето обявиха, че здравословното и състояние е добро.

По-рано през деня Беларуският държавен граничен комитет потвърди пред Sputnik, че Колесникова, Иван Кравцов и Антон Родненков от координационния съвет са преминали граничен контрол на границата с Украйна.

Родненков и Кравцов са успели да преминат в Украйна, докато Колесникова не е успяла да напусне страната и е задържана на границата. Агенцията също така съобщи, че „бегълците“ за малко не прегазили с колата си служител на граничните служби.

Според украинския заместник-министър на вътрешните работи Мария Колесникова сама е скъсала паспорта си, за да не може да бъде принудена да напусне Беларус.

Това обаче не е потвърдено.

Максим Знак, член на президиума на координационния съвет, заяви пред Sputnik, че Колесникова няма намерение да напуска Беларус.

„Тя със сигурност не е имала планове [да напусне] … Нямам официална информация за местонахождението й“, каза Знак и добави, че никога не е чувал, че за Колесникова е имало някакви ограничения за пътуване.

Политикът призна, че е изненадан от новината за напускането на Колесникова и нейните съмишленици.

„Защо Украйна? … Действията ми се струват непоследователни. Ако са преминали граничните и митническите проверки, как биха могли да са избягали, а след това да бъдат задържани от беларуски гранични служители? Не разбирам процедурата“, каза Знак.

Координационният съвет все още не е успял да се свърже с Родненков и Кравцов, тъй като мобилните им телефони са изключени от вчера, добави Знак, като изрази надежда, че те наистина са в Украйна. Знак също обеща, че съветът ще предостави коментари веднага след разговор с тях.

Опозиционният съвет съобщи в понеделник, че се провеждат издирвания за Колесникова, Кравцов и Родненков, които изчезнаха от публичното пространство.

Знак каза, че Колесникова е била отвлечена от неизвестни в центъра на Минск, но беларуското вътрешно министерство, Държавният граничен комитет и полицията в Минск съобщиха, че нямат информация за задържанията на опозиционните политици.

- реклама -