Мария Гроздева
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Легендата Мария Гроздева приключи кариерата си

Легендата Мария Гроздева приключи кариерата си. В последното си състезание на 25 м пистолет тя не успя да се класира за финал и остана 27-а с 578 точки.

Най-титулуваната българска спортистка участва на 7 олимпиади и има 5 медала, като два за златни. Най-успешното ѝ представяне е в Атина 2004, когато печели злато и бронз.

Извън олимпийския рубеж легендата има още куп отличия – 12 пъти е европейска шампионка, има 18 победи за Световната купа и е спечелила общо 88 медала в 38-годишната си състезателна кариера.

Мария Гроздева
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

Тя е избрана за Спортист №1 на България за 2004-а. През същата година печели и приза за най-добър спортист на Балканите. През 2010-а е удостоена с орден „Стара планина“.

С колоритен букет и много благодарности Българският олимпийски комитет отбеляза в Токио края ерата Гроздева. „Благодаря на Мария за това, което е дала на българския спорт и на олимпийското движение. Тя остава в историята като една от най-великите, като посланик на България и пример за младите,“ каза генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Мария Гроздева
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
- реклама -