Габриел език на омразата

Мария Габриел започва борба с фалшивите новини

Еврокомисарят по дигитализацията Мария Габриел обяви, че започва систематична работа срещу разпространението на фалшиви новини.

На брифинг в Брюксел Габриел коментира, че иска да чуе мнението на европейските граждани и компании за това как Европа може да се справи с фалшивите новини. Тя ще започне публични консултации, след които ще бъде организирана и експертна група. Важно е всички да работим заедно: изследователите, медиите и институциите. Следващите два-три месеца ще са особено важни в това отношение, заяви Габриел, цитирана от EUObserver.

Друга цел в работата на българския еврокомисар е да върне европейските държави на картата на световните сили, разполагащи със суперкомпютри.

„Има опасност специалистите да напуснат европейския континент. (…) Трябва да сме много честни със себе си. В момента не сме дори в Топ 10 или Топ 5 в света, но имаме потенциал да станем“, казва Мария Габриел.

Суперкомпютрите се използват за мащабни разработки в различни сфери, например в климатологията, медицината или сеизмологията. В момента класацията на най-големите сили в тази област се оглавява от Китай. Там са разположени двата най-мощни суперкомпютъра в света. На трето място е Швейцария, а на най-предна позиция от държавите в ЕС е Великобритания – на 11-то място. На 13-то е Испания, на 14-то – Италия. Освен Китай и Швейцария, местата в Топ 10 се заемат от САЩ и Япония.

- реклама -