Мария Габриел Мария Габриел, суперкомютър, ЕС,, учени, технология

Мария Габриел: Западните Балкани заемат много важно място в дневния ред на ЕС

В ексклузивно интервю за македонската информационна агенция МИА комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел говори за очакванията от първата по рода си среща на високо равнище посветена на цифровизацията на Западните Балкани (Western Balkans Digital Summit), която ще се проведе на 18 и 19 април в Скопие.

Комисар Габриел подчертава, че цифровизацията е важна за региона, защото благодарение на нея може да се ускори процесът на европейска интеграция на страните – тя може да допринесе и за повече прозрачност, и за развитието на съдебната система и правовата държава, и за икономическия напредък.

Европейската комисия очаква страните от Западните Балкани да излязат с конкретни предложения за проекти в дигиталната сфера – проекти, които да са от полза за потребителите в краткосрочен и дългосрочен план. На база на тези проекти ще може да се определи сумата, която е нужна за тяхното реализиране, и дали тя отговаря на средствата налични в европейския бюджет, заявява комисар Габриел.

Основният проект засягащ региона, по който Мария Габриел работи от самото си встъпване в длъжност като комисар, е намаляването на цените на роуминга със страните от ЕС. Тя коментира, че проектът е сложен, всеобхватен и много деликатен от правна и икономическа гледна точка. Комисарят споделя, че преговорите с телекомите продължават, но се надява на срещата през месец май в София посветена на Западните Балкани да може да се представи пътна карта за реализирането на този проект.

По повод предстоящата среща през май в София Мария Габриел е категорична, че няма значение, дали тя ще се нарече „среща за разширяването“, или не. По-важно е да се предложат конкретни стъпки, за да се случи това разширяване.

В интервюто комисар Габриел говори и за скандала с личните данни във Фейсбук, като пояснява как новото европейско законодателство в тази област може да предотврати подобни злоупотреби в бъдеще.

- реклама -