Мария Габриел връща първия мандат на президента Румен Радев

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще предложи на президента Румен Радев проект на кабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание.

„Бъдещ кабинет трябва да почива на ясни принципи, да следва ясни приоритети и програма. Аз очаквам, ако ще се изгражда такъв кабинет, той да следва именно тази ясна посока“, смята президентът Румен Радев.

В 15.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание Мария Габриел, която преди седмица получи от президента папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от името на ГЕРБ-СДС.

„Очаквам ГЕРБ – СДС да дойдат с изпълнен мандат със структура и състав на Министерски съвет, след което ще издам съответно указ за министър-председателя, който да бъде гласуван в парламента“.

Мария Габриел ще предложи правителство от експерти, което да работи една година. Освен ГЕРБ-СДС министри-експерти в проектокабинета ще имат и от ДПС, и от „Има такъв народ“, които декларираха, че ще подкрепят правителство с първия мандат:

„Експертно правителство с мандат, обединен около приоритети.

Най-напред за нас приоритет са хората и резултатите, които те искат да видят с едно редовно правителство. То е свързано със социално отговорен и разумен бюджет, с това те да нямат нестабилност и несигурност по отношение на заплати и плащания.

Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство – това за нас остава водещо в рамките на първия мандат. Структурата на министерски съвет остава същата. Не, че не могат да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник“.

Идеята за правителство на конституционната реформа президентът коментира така:

„Идеята е добра, но нека първо да има обикновено мнозинство, за да има правителство. Това е най важното, за да има парламент, който да може да разгледа и въпросът за конституционна промяна.“

През миналата седмица подкрепа за кабинета на Мария Габриел заявиха от ДПС и „Има такъв народ“.

Късно снощи обаче лидерът на ИТН – Слави Трифонов написа в профила си във „Фейсбук“, че формацията му няма да подкрепи правителство с първия мандат, защото не са били проведени разговори за състав на експертен кабинет без партийни лидери.

- реклама -