Мария Габриел преференции партии гласове

Мария Габриел: Трима от четирима млади в Европа не разпознават фалшивите новини

„75 % от младите хора в Европа между 15 г. и 24 г. открито споделят, че не могат веднага да различат фалшивата от истинската новина. Цифрата е плашеща, затова са необходими повече мерки в областта на медийната грамотност“. Това заяви в Бургас еврокомисарят и водач на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел. Тя участва в дискусията „Фалшивите новини и ценностите на цифровото общество“.

„Работим с министрите по образованието, заложили сме повече програми, които да позволят медийната грамотност да добива по-голяма популярност. Ако дадем възможност още в най-ранния стадий на образователната система младите да разполагат със знания и инструменти да бъдат критично мислещи, ще имаме повече шансове за борбата с фалшивите новини. Защото ние не можем да ги премахнем, но можем да намалим тяхната видимост“, каза още Габриел.

Тя подчерта, че фалшивите новини не са тези с незаконно съдържание. Тя припомни, че в Европейското право незаконното съдържание означава език на омразата, пропаганда към тероризъм, сексуално насилие над деца и за тях има много ясен подход.

„До преди 2 г. темата не съществуваше в европейския дневен ред, нямахме дефиниция за фалшива новина или дезинформация. Започнахме със създаване на експертна група и вече имаме обща дефиниция на ниво ЕС – фалшива новина, дезинформация, е когато има намерение за вреда. В тези новини има много сиви зони. Но има две червени линии, които никога няма да пресечем – свободата на словото и правото на достъп до информация“, увери българският еврокомисар.

Според изследвания 83 % от европейските граждани смятат, че дезинформацията е заплаха за демокрацията. Три са темите, по които фейк новините имат най-силно влияние – здраве, околна среда и миграция.

Създаване на европейска мрежа от т.н. независими проверители на факти, които в рамките на минути могат да кажат коя новина е фалшива, е сред приоритетите на българския еврокомисар. Както и създаване на Европейска платформа за борба с дезинформацията.

„Цифровизацията не е бъдещето, а част от ежедневието и тя променя начина, по който работим, учим, пътуваме. Новите технологии са добра възможност, но носят и рискове – още повече социално изключване, още по-големи разлики между градове, региони и държави. Необходимо е Европа да има малко по-различен подход, защото за първи път тя не е в центъра на технологичната революция. Изостава от Китай, Щатите, а вече и от други държави. Сега е моментът Европа, инвестирайки в стратегическите си силни страни, да покаже, че може да се върне в състезанието“, смята Габриел.

- реклама -