Габриел език на омразата

Мария Габриел с последен ултиматум към Фейсбук и Туитър да се справят с езика на омразата

Фейсбук, Туитър и останалите социални мрежи получиха последно предупреждение от ЕК да премахнат от платформите си възможността да се използва езика на омразата, съобщи CNN. В противен случай европейските регулатори плашат със съдебни дела.

Съюзът притиска социалните мрежи да трият всякакви постове на расистка основа или такива, съдържащи призиви към насилие и агресия. През 2016-та Фейсбук, Туитър, Майкрософт и Гугъл поеха ангажимент да разглеждат всички сигнали за език на омразата в рамките на 24 часа и да премахват всяко незаконно съдържание от платформите си.

Европейската комисия обаче смята, че това е останало само благопожелание и социалните мрежи не са се справили със задачата

Следващата стъпка е предприемането на правни действия ако в следващите няколко седмици не последва драстична промяна на мерките срещу езика на омразата.

„Тази ситуация не е приемлива. В 28% от случаите на социалните медии им отнема повече от седмица да премахнат подобно съдържание“, заяви българския еврокомисар по цифровите технологии Мария Габриел, цитирана от CNN.

ЕК настоява американските компании да направят по-големи инвестиции за да „хващат“ по-бързо подобни публикации на потребителите си. Също така да предприемат действия постовете да не бъдат качвани отново.

Телевизията подчертава, че ЕС налага строги санкции на компаниите, които не играят по правилата. И припомня глобата от 2.8 млрд. долара, която отнесе Гугъл по-рано тази година.

- реклама -