Мария Габриел преференции партии гласове

Мария Габриел: Резултатите за създаване на ваксина срещу COVID-19 са окуражителни

Резултатите за за създаване ваксина срещу коронавирус са окуражителни.

Искаме да направим всичко възможно това да се случи в рамките на 12 – 18 месеца. Оптималният вариант е 2021 г. Това каза еврокомисарят по иновациите и младежта Мария Габриел в интервю за  БТВ.

„Дългосрочно лечение на кризата минава през създаването на ваксина. Тя трябва да е безопасна и ефикасна, но това отнема време – около 10 години“, посочи Мария Габриел. Тя поясни, че има отпуснати 2,7 млрд. евро за ваксина. По думите на еврокомисаря в момента вече има клинични изпитвания върху хора.

„През последните 4 месеца научните изследователи много напреднаха. Каквото прави ЕС, го прави за всички държави. Няма разделение на бедни и богати“, подчерта Мария Габриел. Тя допълни, че сега предстои да се следи как напредва всяка компания в разработването на ваксина срещу COVID-19.

„Холандия, Италия, Франция и Германия направиха алианс, но за нас беше важно всички държави да участват. Нашето послание към целия свят е когато има лечение, то да бъде достъпно за всички. В Европа има топ научни компании и между тях има и европейски“, каза още еврокомисарят

Тя посочи, че когато ваксината бъде готова, трябва да бъдем готови за производствен капацитет.
„Трябва да бъдем готови за производствен капацитет“, допълни тя.

- реклама -