Мария Габриел положи клетва на български като еврокомисар

Новият състав на Европейската комисия положи днес клетва пред Съда на ЕС. Председателят на ЕК и всеки от еврокомисарите произнесе клетвата на собствения си език, а след това подписа клетвен лист.

Българския еврокомисар Мария Габриел сподели този тържествен момент в социалните мрежи. Тя публикува клетвата, с която комисарите поемат своите задължения.

В своето слово председателят на Европейския съд Кун Ленартс посочи, че новата комисия е съставена от 12 жени и 15 мъже, сред които са бивши министър-председатели и министри, бивши депутати, видни личности от икономическата и финансовата област, дипломати. По неговите думи еврокомисарите имат всички необходими умения, за да намерят решение на предизвикателствата пред ЕС. Сред предизвикателствата той открои оттеглянето на Великобритания, както и измененията в природата, чието преодоляване нарече „задача на задачите“.

По въпроса за миграцията председателят на Съда на ЕС отбеляза настъпилото разделение сред европейците, довело до възхода на национализма.

Напоследък в някои държави от ЕС се появи безпокойство за правовата държава, демокрацията, свободите и основните права, добави той. По неговите думи по този въпрос не може да има отстъпки. „Миграционната криза и въпросите, свързани с правовата държава, са сред основните причини за евроскептицизма“, добави съдия Ленартс.

В следващите години предизвикателството пред ЕК и останалите общностни институции ще бъде да обяснят на гражданите с ясни думи какви са ползите от ЕС. Ползите са толкова очевидни, че би трябвало да могат да устоят на фалшиви новини, коментира председателят на съда.

- реклама -