роуминг

Мария Габриел: Отлагат се мобилните програми като „Еразъм +“

Начинът за справяне с коронавируса е координирани действия, дисциплина, колективна отговорност и пълна мобилизация. Това заяви пред БНТ българският еврокомисар Мария Габриел.

„Ще покрием в максимален размер разходите по „Еразъм +“ в тази ситуация, освен това ще предложим всички мобилни програми да бъдат отложени с 12 месеца. Никой няма да загуби своята възможност да натрупа опит или да сподели такъв. Важното е учителите и студентите да не се страхуват, че ще загубят възможността си да участват в програмата“, каза Мария Габриел.

Предимството в момента е в онлайн обучението, във виртуалната реалност, категорична е Габриел. Ние сме финансирали над 2100 такива обекта, допълни еврокомисарят.

Време е за координация и наука, заяви еврокомисарят относно разработването на ваксина срещу коронавируса от европейските учени.

„С екипа ми още януари месец обявихме първата покана с 10 милиона евро. Получихме 91 проекта, от които сме селекционирали 17. Поради високото качество на проектите мобилизирахме допълнително 37,5 млн. евро. От 4 март тези проекти вече са задействани, вчера се състоя първата видеоконференция с екипите“, добави тя.

- реклама -