БСП към Габриел: Не приемаме подхода, по който беше определена номинацията за премиер (Видео)

Мария Габриел на среща с БСП.

Сформиране на редовно правителство, стабилизиране на публичните финанси и приемането на бюджет 2023 г., съдебната реформа, конституционна реформа са приоритетите, справяне с инфлацията, справяне с енергийната криза, приемането на България в еврозоната, приемане на законите по плана за възстановяване, подобряване на сигурността на българите, включително и борба с войната по пътищата и миграционния натиск, влизане в Шенгенското пространство и модернизация на страната, подобряване на здравеопазването са приоритетите, които кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел представи пред социалистите.

Габриел обеща на БСП, че няма да се реже от социалните плащания, и ги увери, че ключови за нея са младите хора, и ще настоява за инвестиции в STEM центрове, както и подкрепа за творчески и културни центрове.

Георги Свиленски от БСП поздрави ГЕРБ за номинацията им за подхода, но ги укори за подхода и обърна внимание, че би било много по-добре, ако партийните лидери Бойко Борисов и Корнелия Нинова също присъстваха на срещата.

Отсъствието и на двамата поставя много сериозни въпроси за това как вие виждате за това как ще се съставя правителство. Вие водите разговори с всички парламентарни групи, но вече един месец на българите не е ясно дали търсите правителство на ГЕРБ, на експерти, с „Продължаваме промяната“ или с другите партии“, обясни Свиленски.

Не се говори нищо за доходи, за повишаване на жизнения стандарт. За справяне с инфлацията казахте, но пред другите не го споменахте, обясни още социалистът. И настоя ГЕРБ да кажат какво точно правителство искат и дали продължават преговорите с ПП-ДБ.

- реклама -