Мария Габриел Мария Габриел, суперкомютър, ЕС,, учени, технология

Мария Габриел: На евроизборите в реално време ще се следи за фалшиви новини

Европейската комисия е създала система за ранно предупреждение за фалшиви новини по време на изборите за Европейски парламент. Това съобщи пред журналисти в Брюксел българският еврокомисар Мария Габриел.

В реално време ще се следи заплахата от дезинформация, както и източникът на фалшивите новини.

Така институциите ще могат да реагират бързо, обясни Мария Габриел. „Тези избори ще са тест за работата в борбата с дезинформацията. Битката ще е дългосрочна, посочи тя. Системата ще работи и за местните избори, които ще се проведат в ЕС до 2020 г.“

Създава се група между държавите членки, европейските институции и киберагенция ENISA.

Тя ще координира случаите на заплаха от фалшиви новини. Всяка държава членка ще има точка за контакт. За България ще отговаря вицепремиерът Томислав Дончев, съобщи Мария Габриел.

„Много е хубаво, че сега имаме тези механизми за обединяване на човешки и бюджетни ресурси за борба с дезинформацията“, заяви Габриел и допълни, че предстоящият евровот през май ще бъдат тест за свършената работа по отношение на фалшивите новини.

България може да е по-активна в придобиването на суперкомютър и страната ни да стане регионален иновационен хъб по отношение на суперкомпютрите за Западните Балкани, каза българският еврокомисар.

Мария Габриел коментира и скандалите с евтините апартаменти и не скри, че темата я притеснява, защото се отдалечава от истинския дебат по време на предизборната кампания.

- реклама -