Мария Габриел и Елена Йончева в предизборен дебат

Водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йонева се изправиха една срещу друга в дебат в ефира на „Здравей, България“.

Йончева заяви, че обвинението към Борисов е, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Законът за администрациите не разрешава да се съвместяват тези длъжности. „Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат да обяснения, всъщност започват да атакуват противника, в случая – президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града. Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив”, заяви Йончева.

„Борисов е лидер на партията. Не си е позволил да отиде на нито едно събитие. Имаме си предизборен щаб. Държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейски избори. Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен“, коментира от своя страна водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел. Тя бе категорична, че иска да представлява страната ни в ЕП, защото може да допринесе за „силна, сигурна и суверенна Европа“. „За нас каузата е България. А аз се отличавам с две качества: дипломация и твърдост“, заяви лидерът на листата на ГЕРБ.

За европейските пари

„Злоупотреби има навсякъде“, каза още Габриел и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни. „У нас не се случва това държавата да се опитва да ги замаже. Затова има ясна процедура – финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани“, заяви Габриел.

„С тези европрограми и парите, които се наляха в България, тя трябваше да стане едно по-добро място за живеене. Но 70% от парите за земеделие са изразходвани от под 100 фирми. Вместо да се дават средства на млади фермери, те облагодетелстват определен кръг“, заяви Йончева. И допълни, че това е част работата на евродепутатите – да се пренасочат пари към по-млади производители, „за да се върнат и българите от чужбина“. В отговор Габриел цитира цифри, показващи колко земеделци са подкрепени със средства от Брюксел.

За националните интереси и границите на Европа

„Ясно сме дефинирали позицията си: нулева толерантност към нелегалната миграция и опростени административни процедури по отношщение на трудовата миграция. Трябва да има висококвалифицирани работници там, където бизнесът казва, че те носят добавена стойност“, коментира Мария Габриел.

Йончева пък бе категорична, че със средствата, с които Европа разполага, тя може „да изгради обща отбранителна способност и да осигури сигурността на външните си граници“.

За заплатите и доходите

„Като абсолютна ставка единната минимална европейска заплата не е възможна. Това е популизъм, но трябва да продължим да говорим по този въпрос. Най-потърпевши ще са малките и средните предприятия. Ние сме за работа с цел дефиниране на общ принцип за европейски заплати, ние сме за такъв принцип, но нека да се вземат предвид и реалностите в България“, заяви Габриел.

„Заплатата в България трябва да отговаря на покупателната способност. Иначе може да се превърнем в периферна държава, което означава орязване на кохезионната политика и на всички програми – образователна, за здравеопазване, за селско стопанство“, коментира лидерът на листата на БСП. Тя направи сравнение между доходите у нас и в Румъния и заяви, че северната ни съседка има по-добри показатели за развитие.

„Аз не бих давала за пример Румъния. Там има в момента много заплати. Нека да си даваме България като пример на показатели. Не сме идеални. Имаме нарастване на средната заплата с 87% – най-високият за ЕС, както и рекордно ниска безработица“, изтъкна Мария Габриел.

Опонентката й пък посочи, че усвояването на еврофондове у нас е 27% – най-ниското в Европа. Но се съгласи с това, че безработицата намалява. „За това принос има и г-н Борисов. Как? Като гони хората от България. Тези, които са в чужбина, не бягат ли именно поради липса на перспектива, поради ниски доходи?“, запита Йончева. А кандидатът на ГЕРБ й отговори, че се работи по въпроса за осигуряване на повече възможности.

Перспективите

„През 2021 г. Световната банка ще открие в София втория си глобален център. Със Световната банка имаме много проекти, но признанието и доверието е, че вторият глобален център за изнесени услуги на Световната банка ще бъде тук, в София и ще даде работа на около 300-400 души“, каза Мария Габриел.

Източник: Нова тв

- реклама -