Мария Габриел: Българско училище е сред наградените за висококачествено преподаване за ЕС

В навечерието на Деня на Европа еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел обяви европейските училища, победители в конкурса за наградите „Ян Амос Коменски“. С приза се отличават европейски училища за висококачествено и креативно преподаване за Европейския съюз. В конкурса участваха училища от 24 държави. Изборът на 22-те училища победители беше направен от независими външни експерти, написа във Фейсбук.

Българско училище – Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ от Велико Търново – е един от победителите.

„Днешните награди дават заслужено признание на училищата за техните усилия да формират европейски граждани, които да продължават да правят ЕС по-добър“, заяви комисар Мария Габриел.

Всяко от 22-те отличени училища получава парична награда в размер на 8 000 евро. „Благодаря на учителите за отдадеността и творческото им вдъхновение в преподаването на Европейския съюз. Пожелавам на учениците здраве, успехи и сбъдване на мечтите им“, каза тя.

В заключение българският комисар заяви: “Получената награда днес е и символна. В навечерието сме на 70-годишнината от декларацията на Шуман, която е в основата на проекта за мир, основан на европейската солидарност. Седемдесет години по-късно се убеждаваме, че именно чрез творчески усилия и солидарност ще успеем да преодолеем заедно безпрецедентната криза и да се възстановим още по-силни от преди”.

- реклама -