Мария Габриел: 21 век е времето на стартъпите. Борисов: Страните на Балканите имат огромен технологичен потенциал – Снимки

Габриел стартъпите конференция Борисов Заев Бърнабич
Нараства важността на статиращите предприятия в Европа, 21 век е време на стартъпите.

Това каза българският комисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването Четвъртото издание на Startup Europe Summit.

Във форума участват премиерът Бойко Борисов, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев и на Черна гора Душко Маркович. В рамките на събитието ще бъде подписана съвместна Декларация за подсилване технологичните предприемачески среди в Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

Важно е да направим реалност единния цифров пазар, изтъкна Габриел. Почти една четвърт от роботите за услуги в света се правят в Европа, напомни тя и изтъкна, че трябва да се гарантира, че са налични достатъчни публични и частни инвестиции, за да се гарантира развитието на стартъпите.

Балканите години наред бяха наричани барутен регион, първенци по фалшифициране на карти. Това показва, че има огромен потенциал.

Tова заяви премиерът Бойко Борисов.

Това, което предлагаме, е да впрегнем тези умения в градивни цели. По света има хора, които с по-малки цели и умения, направиха успешни компании и милиарди приходи. Затова, предлагам Балканите с общи усилия на всички страни да стане регион на стартъп хъбове в ИТ сектора, апелира премиерът пред участниците.