сн. БГНЕС

Мария Бакалова се размина с наградата БАФТА

Мария Бакалова не успя да вземе БАФТА в категория „поддържаща роля“ за участието си в „Борат 2“. Българката се изправи срещу Найъм Алгар, Косар Али, Доминик Фишбак, Ашли Мадекве и Юн Юх-джунг, която стана победител в категорията.  Южнокорейската актриса спечели с ролята ѝ във филма „Минари“.

Британският актьор Антъни Хопкинс спечели наградата на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство за най-добър актьор.

Престижната награда бе присъдена за ролята на актьора в драматичния филм „Бащата“ (The Father, 2020) на френския режисьор Флориан Зелер, който разказва за остаряването, болестите и отношенията с децата.

Това е третата „Бронзова маска“ за 83-годишния сър Антъни Хопкинс. Преди това той получава наградата на Британската академия за участието във филмите Shadowlands (1993) и The Silence of the Lambs (1990).

Филмовите награди на BAFTA се връчват традиционно през февруари, между наградите „Златен глобус“ и „Оскар“-ите в САЩ. През 2021 г., поради пандемията от коронавирус, имената на всички лауреати на BAFTA бяха обявени едва на 11 април, а Оскарите ще бъдат връчени на 25 април.

Тази година Британската академия реши да увеличи броя на номинациите в няколко категории, за да представи по-добре работата на жените, както и на чернокожите режисьори и актьори. През последните години академията беше критикувана заради доминираните от мъже режисьорски номинации и за това, че представителите на етнически малцинства рядко участват в конкурса за най-добър актьор.

- реклама -