Снимка: БНТ

Мария Бакалова кръсти научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“

Първата българска актриса, номинирана за Оскар – Мария Бакалова, официално стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 – „Св. Св. Кирил и Методий“.

В Деня на Св. Седмочисленици, който се отбелязва днес, в Пункт за базиране – Варна се проведе тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд.

За името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името „Св. Св. Кирил и Методий“.

Снимка: БНТ

Плавателният съд е собственост на Консорциум „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научноизследователски кораб“, чиито членове са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Български антарктически институт /БАИ/.

Снимка: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции.

Снимка: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

- реклама -