Мариус Донкин

Мариус Донкин е новият директор на Народния театър

Мариус Донкин, дългогодишен актьор от трупата на Народния театър, е спечелил финалния етап от конкурса за директор. На “прослушване” са се явили той и режисьорът Григор Антонов.

Режисьорът Бойко Богданов, третият претендент за поста не се е явил на последния кръг от надпреварата.

От Министерството на културата заявиха, че заповедта за назначаването на актьора ще влезе в сила от понеделник, тъй като тогава министър Вежди Рашидов се връща от отпуск.

Мариус Донкин е роден във Варна на 13 февруари 1950 г. През 1971 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство. След това започва да играе в трупите на Драматичния театър в Пловдив и Театър „София“.

В Народния театър „Иван Вазов“ се мести след 1979 година.

На зрителите Донкин е познат и с екранните си превъплъщения в „Златният век“ и „Петимата от Моби Дик“. Сред най-известните му роли е тази, в моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, който получава наградите „Кристален ангел“ на Фестивала „Видлуння“ в Украйна, Голямата награда на „Албамонофест“ в Албания и „Gran Prix“ на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Македония.

Това е вторият конкурс за мениджър на Народния театър, след пенсионирането на последният редовен директор Павел Васев, през есента на 2014 г. Първото събеседване, в началото на 2016 г., завърши неуспешно. Комисията не хареса нито един от кандидатите Камен Костов и Филип Иванов Трифонов. Междувременно театърът бе управляван от изпълняващия длъжността директор Александър Морфов, а след оставката му – от Милица Трайкова.

- реклама -