Марио Драги подаде оставка

Италианският министър-председател Марио Драги подаде оставка днес, след като ключови коалиционни партньори бойкотираха вот на доверие на правителството му в парламента,

предадоха световните агенции.

Това е сигнал за вероятни предсрочни избори и за нов период на несигурност за Италия и Европа в критичен момент, отбелязва Асошиейтед прес.

Драги връчи оставката си на президента Серджо Матарела по време на сутрешна среща между двамата в президентския дворец Куиринале.

От кабинета на президента заявиха, че Матарела е поискал от  правителството на Драги да продължи да изпълнява своите функциите, докато се вземе решение какво да се прави.

Правителството на Драги се разпадна вчера, след като трудно формираната коалиция от десни, леви и популистки партии отхвърлиха неговия призив да останат заедно до края на целия мандат на парламента, за да осигурят прилагането на финансирания от ЕС План за възстановяване и устойчивост на италианската икономика.

В изявлението на италианското президентство относно подадената от Драги оставка не беше уточнено дали Матарела ще разпусне парламента, или дали ще свика предсрочни избори, информира БТА.

- реклама -