12 години затвор грозят задържания за убийството на Андреа в Галиче

От 5 до 12 години лишаване от свобода заплашват 17-годишният младеж, който призна, че е убил по особено жесток начин младо момиче в Галиче. Това стана ясно по време на брифинг с участието и на главния прокурор Иван Гешев и на
вътрешния министър Младен Маринов.

Пред медиите окръжният прокурор на Враца Десислав Начков изнесе шокиращи подробности за престъплението.

В нощта на убийството предполагаемият извършител се прибирал от къщата на баба си, където вечерял. Видял, че стаята на живеещата наблизо 18- годишна Андреа Руменова свети и влязъл в дома ѝ през прозореца на мазето. Взел и метална пръчка с цел да я сплаши.

Момичето спяло в стаята си в момента, в който той влязъл. Тя се развикала, при което първо я ударил в слепоочието, а след това започнал да я души.

Изнасилил жертвата си, след което я намушкал с нож, който намерил в къщата. Според експертизата именно кръвозагубата е станала причина за смъртта на момичето.

„Много жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Те са на много ниско ниво на човешките потребности”. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг във Враца по повод убийството на 18-годишната Андреа в село Галиче.

„Гешев обърна внимание на възпитанието и липсата на образование. Важното в случая е, че много бързо успяхме да разкрием извършителя, за да му попречим да извърши друго престъпление”, продължи Маринов.

„Надявам се този път да бъде за по-дълго в затвора. Той има и други присъди”, коментира вътрешният министър.

И обясни, че задържаният е непълнолетен, а Законът има специални изисквания за това.

„Ние проведохме среща с обществеността в тази махала, те са силно обострени срещу извършителя и семейството му. Това, което предприемаме оттук нататък – там ще продължи полицейското присъствие, за да се предотвратят подобни инциденти. Кметът ни увери, че се работи по въвеждане на видеонаблюдение”, обясни вътрешният министър.  Той допълни, че в района остава засилено полицейското присъствие.

Изключително брутално зверство – профилът е на социопат, необразован, неучил, под 18 г. , неработещ. Това каза главният прокурор Иван Гешев във връзка със заподозреният за убийството в г. Галиче.

Трябва да има взаимодействие между прокуратурата и МВР, каквото го има на централно ниво, каза още той. Там където няма – ще направим всичко възможно да има професионално взаимодействие, допълни главният прокурор.

„За всяко от деянията си лицата имат присъди, които се определят от съответния съд“, каза още той. По думите му трябва да има обратна връзка – хората трябва да се обръщат към правоохранителните органи.

„Понеже ме обвиняват, че не спазвам разделението – аз вярвам, че трябва да се изграждат партньорства. Няма как да се случи по начина, по който иска българското общество, без институциите да си говорят“, каза още главният прокурор.

- реклама -