Маринов: Няма никаква опасност за свободата на гражданите при събирането на данни от декларациите

Около 20 хиляди лица в момента са под действаща карантина и контрол, заяви вътрешният министър Младен Маринов на блицконтрол в ресорната комисия.

Мисля, че няма никаква опасност за свободата на гражданите. Тя минава през съдебен контрол, заяви още Маринов относно събираните от полицията телефонни номера и данни в условията на извънредно положение.

Маринов съобщи, че органите на реда фокусират действията си върху противодействие на битовата престъпност.

„За периода януари – април 2020 г. са регисрирани с 16,4% по-малко престъпни деяния от същия период на 2019 г., като разкриваемостта се е увеличила с 0,8 пункта. Значителен е спадът при кражбите – минус 21%, грабежите с минус 19%“, каза Младен Маринов. Министърът обясни, че това го отдават, че във връзка с пандемията, бяха изградени много контролни пунктове. „Полицейският състав беше ангажиран и това правеше по-трудно придвижването на престъпния контингент“, посочи Маринов.

Според него след падането на мерките има обективни причини да смятат, че ще се усложни до известна степен обстановката. „Точно поради тази причина предприемаме и тези проактивни действия по провеждане на специализирани полицейски операции и най-вече контрол на активния контингент“, допълни още министърът на вътрешните работи.

Пред медиите главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза, че общо до момента 49 са служителите на МВР с коронавирус.

„Трийсет един или двама са излекувани и останалите са в домашно лечение, нямаме такива в тежко състояние в момента“, обясни той.

- реклама -