Марин Льо Пен, Национален сбор, парламент, президент

Марин Льо Пен поиска разпускане на парламента

Лидерът на френската крайнодясната партия „Национален сбор“, която печели евроизборите във Франция, Марин Льо Пен призова за разпускане на Националното събрание.

„Президентът няма друг избор, освен да разпусне Националното събрание“, каза тя в ефира на телевизия BFM след огласяването на предварителните резултати от изборите за Европейски парламент.

„Гласът за „Национален сбор“ е глас за Франция и за нацията. След като резултатите от изборите дезавуираха властта тази вечер, президентът трябва да си направи съответните изводи“, подчерта Льо Пен. Тя смята, че днешният вот е показал нивото на доверие на французите в действащата власт.

Марин Льо Пен Национален фронт избори европарламент

По-рано Жордан Бардела, който е водач на евролистата на „Национален сбор“, определи резултатите от гласуването като „наказание за управляващите“ и „урок по скромност за президента на Френската Република“. Освен това, той нарече днешният състав на Националното събрание не отговарящ на реалното желание на гражданите. В парламента мнозинство има президентската партия „Република, напред“.

Социологическата агенция Elabe обяви предварителните резултати от вота на евроизборите. При избирателна активност от 52%, „Национален сбор“ печели 24,2%, а на второ място е „Република, напред“ с 22,4%.

- реклама -