Марин Льо Пен заем банка Русия путин кредит Франция

Марин льо Пен обвинена за фиктивни работни места на нейни сътрудници

Френската прокуратура за финансови престъпления повдигна обвинение на председателката на крайно дясната партия Национален фронт Марин льо Пен по делото на фиктивно наемане на работа на нейни сътруднини, съобщи адвокатът й.

„Повдигнато е обвинение за злоупотреба с доверие”, каза адвокатът.

Френските следствени органи подозират, че телохранителят на Льо Пен Тиери Леже и началничката на кабинета й Катрин Гризе са получавали пари като нейни сътрудници в Европарламента в период, когато са работили активно за партията „Национален фронт” във Франция.

Гризе и Леже вече бяха разпитани. На Гризе бяха повдигнати обвинения в присвояване на средства, получени незаконно чрез превишаване на правомощията.

Марин льо Пен, която има депутатски имунитет, по-рано обяви, след като получи първата призовка, че не смята да се явява пред следователите и ще го направи едва лед президентските избори и изборите за Национално събрание.

Тя беше избрана в долната камара на френския парламент и вече не е евродепутат.

Следствието срещу 17 депутати от „Националния фронт” сза злоупотреба с публични средства, се води от 2015.

Разследван е и съпругът на Льо Пен Луи Алио.

Смята се, че в периода 2012-2017 на Европарламента са нанесени щети в размер на 5 млн. евро заради оформянето на фиктивни договори за наемане на работа на помощници на депутатите.

- реклама -