Ша'Кари Ричардсън
Снимка: twitter.com/TrackFieldImage

Марихуана извади фаворитка в спринта от Токио

Една от фаворитките за златото в спринта на 100 метра – Ша’Кари Ричардсън – ще пропусне олимпийските игри в Токио. Причината е, че е хваната с марихуана.

21-годишната атлетка спечели 100-те метра на първенството на САЩ преди дни в Орегон. При това с великолепен резултат – 10.86 секунди. Тестът ѝ за допинг обаче е дал позитивен резултат за канабис. Ша’Кари Ричардсън беше наказана за месец, а резултатът ѝ – анулиран.

„Не ме съдете – аз съм човек, като всички останали. Просто бягам малко по-бързо“, каза тя пред NBC. Атлетката обяси, че състезанието е било само седмица след смъртта на биологичната ѝ майка. И че е използвала марихуана като начин да се справи с болката. „Извинявам се за това, че не знаех как да контролирам емоциите си или да се справя“, добави тя. Антидопинг агенцията на САЩ (УАДА) я наказа за употреба на забранено вещество, макар че канабисът по никакъв начин не може да помогне на представянето ѝ, дори напротив.

„Правилата са ясни. Но знаейки какъв е случаят, ми се къса сърцето“, обясни шефът на УАДА Травис Тайгард.

Наказанието на Ричардсън влиза в сила от 19 юни. Това означава, че на теория тя може да участва в Токио, тъй като атлетика започва на 30 юли. За целта обаче трябва да бъде взето специално решение от Олимпийския комитет на САЩ. Самата Ша’Кари обаче каза, че не вярва в подобно развитие. „Извинявам се, че ви провалих. Защото наистина е така. Това е последният път, в който ще се приберем без злато на 100 метра от олимпиадата“, заяви тя.

- реклама -