Рахой премиер крал Фелипе кабинет правителство

Мариано Рахой отново прави правителство в Испания

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Мариано Рахой заяви, че е готов да се опита отново да състави правителство. Това заяви самият той след среща с крал Фелипе VI.

Рахой премиер крал Фелипе кабинет правителство

Казах му, че все още не разполагам с цялата необходима подкрепа, но приемам неговото поръчение“, посочи Рахой.

Рахой отбеляза, че Испания „не може да си позволи трети избори подред”. „Най-голямата отговорност лежи върху мен, но другите партии трябва да сътрудничат, за да се разблокира политическата ситуация”, добави той.

Политическата криза в Испания

Засега само центристката партия „Граждани”, която има 32 места в 350-местния парламент , се съгласи да се въздържи при гласуването на кандидатурата на Рахой. Въпреки това лидерът на Народната партия Мариано Рахой се надява, че Испанската социалистическа работническа партия също ще се въздържи, което би позволило на Рахой отново да стане постоянен премиер. Но социалистите до този момент уверяват, че ще гласуват против Рахой.

Рахой премиер крал Фелипе кабинет правителство

Мариано Рахой управлява от 2011 г. През декември миналата година Народната партия остана без мнозинство и в Испания започна политическа криза. Социалистите също получиха тогава най-лошият резултат в своята история и две нови партии влязоха в парламента: партията срещу строгите икономии „Унидос Подемос” и либералната „Куидаданос”. След 6 месеца на новите избори Народната партия спечели 137 места от общо 350 в долната камара на парламента и 33% от гласовете, което бе ръст с около 500 хиляди гласа.

Но това всъщност доведе до пълнаполитическа блокада: НП не можеше да управлява сама и никой не искаше да се обвързва с тази формация, замесена в многобройни корупционни афери.

Другите три не намериха общ език, за да свалят десните от власт. Оттук и насрочването на нови избори от крал Филипе VI.

Рахой премиер крал Фелипе кабинет правителствоКато си върна част от гласовете, които бяха отишли към „Граждани”, НП увеличи разликата изпреварвайки с над 50 места социалистите (Испанска социалистическа работническа партия), които останаха с 85 места и загубени допълнително 100 хиляди гласа. Крайната лява коалиция „Унидос Подемос” остана трета със 71 места.

По този начин от четирите най-големи формации, които сега споделят местата в парламента, единствената партия, която добавя присъствие е НП.

Още тогава Рахой обяви: „Ние искаме правото да управляваме“.

Консерваторите, които нямат абсолютно мнозинство търсят оставане на власт.

Ситуацията към днешна дата

След последните избори всички партии обещаха да направят всичко, за да се избегне „трети кръг“, изходът от който вече трудно може да се прогнозира. Защото на последните избори всички допитвания прогнозираха вълна от гласове за радикалната лява коалиция „Подемос”, която в крайна сметка загуби повече от един милион гласа. Консерваторите, на които предричаха спад, излезе с опростени до крайност послания: за продължаване на растежа на икономиката, постигнат след години на криза (плюс 3,2% от БВП през 2015 г.) срещу „екстремистите“ и „комунистите“ на „Унидос Подемос”.

А партиите не обичат да се явяват често на избори.

- реклама -