Станимир Стоилов Астана Казахстан

Мъри: Държава да купи тв правата за българския футбол

Треньорът на Левски Станимир Стоилов е предложил държавата да купи телевизионните права за българското футболно първенство. Според Мъри парите от сделката трябва задължително да отидат за изграждане на инфраструктурата на клубовете.

Идеята е била обсъждана на срещата между ръководството на сините и министъра на спорта Радостин Василев преди дни. В момента договорът за тв правата е в „Нова телевизия“. БФС и клубовете получиха 32,5 млн. лв. до 2026 г. Сумата обаче е смешно малка на фона на приходите на телевизията.

„В последните 30 години футболът не е бил държавна политика. Сигурно ще кажат, че държавата помага на много отбори. Да, адмирирам тази помощ, но тя е била на парче. Може да се намери глобално решение да се помага на всички отбори поравно. Аз виждам помощта на държавата основно с телевизионните права. Те да бъдат закупени от Канал 1, 2 или 3. Те говорят телевизионните права да се купят за 20 – 30 млн. (лева), аз казвам 100 милиона“, заяви Мъри пред „Гонг“.

„Така държавата хем дава право на българския народ да гледа футбола ни безплатно, хем помага на футбола. Тези пари, които ще влязат във вид на тв права, може да бъдат разпределяни според класирането. Всеки ще си получи заслуженото. Държавата може да задължи тези пари да бъдат инвестирани в инфраструктура. Те може дори да не стигат до клубовете, а директно да се поръчва изграждането на нови терени или сектори“, казва още Стоилов.

Мъри: Трябва да се намалят отборите в елита

Треньорът на Левски допълни, че според него броят на отборите в елита трябва да бъде намален. Според решение на БФС обаче ще стане обратното – от следващия сезон те ще са 16 вместо досегашните 14. „Моето предложение е десет отбора в елита, с по-голяма конкуренция. Така отборите ще получават и повече пари от телевизионни права. Искат да правят 16 отбора от следващия сезон, но от това, което е видно на този етап, те няма да могат да съществуват“, каза Стоилов.

- реклама -