Маргарита Попова, Бююк убежище основание

Маргарита Попова: Нямаше основание за предоставяне на убежище в молбата на Бююк

„Отговорът ми е кратък. Убежището е една от формите за закрила и в молбата, която въпросният гражданин беше депозирал в президентската администрация и след проучвания на комисията в продължение на няколко месеца, не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон, той да получи точно този тип закрила“.

Това заяви във Варна вицепрезидентът Маргарита Попова, по повод отказаното от президентската институция искане на турския гражданин Абдуллах Бююк за получаване на убежище у нас.

„Претендира се за политически преследвания, за това че може да е неудобен този гражданин в собствената си родина, но с политически мотиви по скоро се иска друг тип закрила“

Вицепрезидентът обяви, че е следвала закона, без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. След това властите са действали, както са намерили за добре според закона и установени практики, което не е в нейните компетенции.

„Коректно е да добавя, че обстановката е много сложна, тежка е и е трудна за преценка. За нас като държава и общество, тя може би е най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и за ситуация, която изисква познаване в детайл, много информация и обмяна на информация, работа на службите. Също така и истинска информираност. И затова трябва да бъдем много внимателни”

Политически неудобен и преследван

Абдуллах Бююк е депозирал молба за предоставяне на убежище в президентската институция на 24 февруари 2016 г. с мотив, че в родината си е „политически неудобен и преследван“.

На 27 юли 2016 г. вицепрезидентът на Маргарита Попова е отказала предоставяне на убежище на Бююк, с аргумента, че „не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип”.

От всички форми на закрила (убежище, международна закрила и временна закрила), които България предоставя на чужденци, президентът/вицепрезидентът има право да предоставя само убежище, уточняват от „Дондуков” 2.

- реклама -