биполярно разстройство

Марая Кери обяви, че страда от биполярно разстройство

Поп дивата Марая Кери изненадващо призна, че от години страда от биполярно разстройство. В интервю пред сп. „People“ тя заяви, че е била диагностицирана със заболяването още през 2001-ва, когато влиза за лечение след емоционален и физически срив.

„До скоро живеех в пълна вътрешна изолация, макар за феновете ми нещата да не изглеждаха така. Мислех, че постоянно някой иска да се възползва от мен. Но, товарът бе твърде голям за мен и просто един ден осъзнах, че не мога да издържам повече“, споделя Марая Кери. Тогава тя признала най-сетне пред себе си, че има проблем и потърсила лечение.

В момента певицата е на терапия и приема лекарства за биполярно разстройство

Заболяването е психично отклонение, познато още като циклофрения. То се характеризира с промяна в настроенията, като се редуват епизоди на депресия и меланхолия с периоди на еуфория. Именно това състояние психиатрите наричат мания. Тези епизоди са циклични, но между тях може да има периоди от време без никакви признаци на заболяването.

„В началото страдах от безсъние и смятах, че като много хора имам инсомния. Но, в тези периоди не лежах просто в леглото да броя овце докато заспя. Аз работех, работех и работех непрестанно. Имах огромен страх да не разочаровам някого. Оказа се, че това е било просто форма на мания. Предполагам, че в депресивните ми епизоди просто съм чувствала тялото си изтощено. В тези моменти се упреквах, че не правя достатъчно за кариерата си“, споделя още певицата.

Марая Кери обяснява още, че е решила да сподели тайната си, защото е достигнала до момент, в който се чувства сигурна и спокойна. И иска да помогне обществото да преодолее стигмата към хората с психически разстройства.

- реклама -