Кание Уест, маратонки

Маратонките на Кание Уест се продадоха за рекордните 1,8 млн. долара

Маратонки на американския рапър Кание Уест се продават на търг за рекордните 1,8 милиона долара.

съобщава ТАСС, позовавайки се на публикация на „Сотбис“ в Туитър.

Това е чифт маратонки, разработени от Уест през 2008 г. в сътрудничество с американската компания „Nike“. Известни като „Nike Air Yeezy 1“. Те отбелязват раждането на западната марка „Yeezy“, която и до днес е високо ценена от колекционерите. От 2015 г. маратонки под марката „Yeezy“ се произвеждат от германския концерн „Adidas“.

Чифтът черни маратонки с бежова подметка, проектирана от Уест в сътрудничество с дизайнерите на „Nike“ Марк Смит и Тифани Биърс е произведен в един-единствен екземпляр, изключително за самия певец и не е повтарян по-късно. Рапърът се появява с тях публично на наградите „Грами“ през 2008 г. По-късно това копие е продадено на благотворителен търг в подкрепа на една от болниците в Орегон и доскоро се съхранява в частна колекция.

На частен търг в Хонконг от 21 до 26 април чифтът е купен за 1,8 милиона долара от „Rares“, компания, която купува и препродава редки и колекционерски обувки. През юни тази година компанията възнамерява да предложи на всички да закупят „дял“ в чифта маратонки, чиято цена, както се очаква, с течение на времето ще нараства.

„Nike Air Yeezy 1“ постави два рекорда наведнъж – като първата маратонка, продадена за повече от 1 милион долара и като най-скъпата маратонка в историята.

Предишният рекорд беше поставен през май 2020 г., когато „Nike Air Jordan 1“ в най-търсената колекционерска червена, черно-бяла цветова схема „Чикаго“ беше продадена в „Сотбис“ в Ню Йорк за 560 000 долара. Те бяха носени в игра през 1985 г. от баскетболната легенда на „Чикаго Булс“ Майкъл Джордан. Преди това рекордът беше държан от маратонките „Moon Shoe“, пуснати от „Nike“ през 1972 г., продадени за 437 500 долара.

- реклама -