Маракана
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Маракана“ ще носи името на легендата Пеле

Най-големият и значим стадион в Бразилия – „Маракана“ ще носи името на Пеле. Това ще стане съвсем скоро, след като щатската власт на Рио де Жанейро гласува за промяната.

Легендарната арена ще се казва „Едсон Арантес до Насименто – Руи Пеле“. Едсон Арантес до Насименто е пълното име на 80-годишната легенда. Руи пък означава „крал“ на португалски. Промяната трябва да бъде одобрена от губернатора на Рио де Жанейро, за да стане официална.

Пеле спечели три световни титли като футболист с Бразилия. Освен това неговият 1000 гол в кариерата е именно на „Маракана“ – за Сантос срещу Васко да Гама.

В дългата си история стадионът прие два финала на световни първенства – през 1950 и през 2014-а. Тук беше и откриващата церемония на олимпиадата през 2016-а. На финала през 1950-а на стадиона е имало над 200 000 зрители. Сега капацитът на съоръжението е 78 838 зрители.

Стадионът всъщност е кръстен на Марио Фильо. Фильо е журналист, който лобира за конструирането му през 40-те години на миналия век. Названието „Маракана“ идва от района, в който е разположен стадионът.

- реклама -