Манюел Валс Европа политически проект отбрана глоализация

Манюел Валс: Фрация и Германия се нуждаят от нов политически проект

Проектът „Европа” се нуждае от нов смисъл, за да не изчезне

Единна Европа може да спре да съществува, ако не й придадем нов смисъл. Това обяви френският премиер Манюел Валс на икономически форум в Берлин.

Европа може да остане в историята. Трябва да придадем нов смисъл на проекта „Европа””, подчерта Валс. „Хората искат да бъдат чути”.

Манюел Валс Европа политически проект отбрана глоализация

Френският премиер подчерта, че „трябва да вземем в ръце съдбата си в епохата на глобализацията”. „Това означава, че трябва да дадем своя принос за запазване на равновесието в света”. Валс изтъкна, че всички европейски държави трябва да положат по-големи усилия за гарантиране на сигурността и да повишат средствата за отбрана до 2 на сто от брутния вътрешен продукт.

„Трябва да изградим истински отбранителен съюз. От това зависи сигурността на Европа. Бързата реакция по време на кризи и финансирането на отбраната са най-важните условия за стратегическата самостоятелност на Европа”, подчерта министър-председателят на Франция.

Европа може да загуби влиянието си. Сигурен съм, че Франция и Германия имат нужда от нов политически проект, за да могат заедно, разбира се, и с други партньори, да вървят напред”.

- реклама -