топлоенергия секциите омбудсман топлофикация жалби референдум
Снимка: БГНЕС

Манолова в Харманли: Ще настоявам за по-бързо извеждане на чужденците, нямащи право да пребивават в страната

Като омбудсман ще настоявам да се ускорят максимално процедури за извеждане на чужденците, които нямат право да пребивават в страната. Това каза в Харманли омбудсманът Мая Манолова.

„Искам специално да се обърна към хората и да кажа, че се предприемат мерки за това да бъде гарантирана абсолютно тяхната безопасност и снощният инцидент да не се повтори. Вземат се мерки включително да се засили охраната. Разбирам ги хората, защото наистина Харманли беше един толерантен град. Този център не е от вчера и сега се стига до тази ситуация. Очевидно е, че самата идея да бъде построен по този начин в центъра на Харманли в такива мащаби, не е добра“, заяви Манолова.

Манолова критикува здравното министерство

Тя посочи, че е притеснена от недостатъчно бързите мерки, които предприема Министерството на здравеопазването.

„Мой екип беше тук в деня след изборите на 14 ноември и отправихме препоръки към всички отговорни институции, тъй като имаше притеснения дали съмнителни случаи за различни тропически болести. Бяха констатирани случаи на краста, варицела. Притеснението ми е, че макар да е наложена ограничителна мярка или карантина, вътре недостатъчно бързо се предприемат необходимите мерки, за да бъдат сепарирани хората, които имат различни кожни заболявания“, обясни омбудсманът.

Манолова подчерта, че ще настоява да бъдат ускорени административните процедури по установяване на всеки конкретен случай и да се инвестират средства в доброволното и принудителното извеждане на лицата, които нямат право да пребивават в България. Според нея нужда от защита имат и хората вътре, и хората отвън. По думите й условията вътре в бежанския център не са добри.

- реклама -