Манолова

Манолова предлага пенсионерите да получават добавката от 50 лв. до края на годината

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова внесе промени в Закона за извънредното положение, с които добавката от 50 лв. към пенсиите да се изплаща до края на 2021 г.

Също така тя предлага принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията да се прекратяват.

Предложеното удължаване на изплащането на месечната добавка за пенсионерите ще струва на бюджета на ДОО 848 млн. лв.  Добавката следва да бъде запазена до преизчисляването на всички пенсии, предвидено в бюджета на общественото осигуряване за 2022 г.

„Отнемането, след април 2021 г., на добавката от 50 лв. към пенсиите е несправедливо и равносилно на отнемане на право, което възрастните хора вече възприемат за гарантирано. Пандемията продължава, а икономическите и социалните последици от нея продължават да тежат на българските домакинства, се казва в мотивите на законопроекта“, посочва Мая Манолова.

Подкрепата за пенсионерите в условията на пандемия бе въведена от правителството със срок на действие до април, когато приключва мандата на кабинета Борисов 3.

- реклама -