Манолова: „Изправи се.БГ“ връща партийната субсидия в държавния бюджет

Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще върне в държавния бюджет разликата между 8 лв. и 1 лв. от партийната субсидия. Такава се полага, според действащия закон, за периода от 4 април до 11 юли.

Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ пред медиите при срещата със служебния правосъден министър, на която беше обсъдено връщането на партийната субсидия за депутатите от „Изправи се.БГ“ в държавния бюджет.

Подкрепихме предложението на „Има такъв народ“ партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. на глас. Останалите парламентарни групи обаче не подкрепиха този законопроект, затова партийната субсидия остана 8 лв., припомни Манолова и подчерта, че субсидията трябва да бъде 1 лв., каквато е била волята на българските граждани на референдума през 2016 г.

Манолова посочи, че с правосъдния министър ще обсъдят и състоянието на арестите и затворите, както и сигналите за издевателства в тях. Това е един от сигналите, които депозирах в Министерството на правосъдието в качеството си на председател на Комисията по ревизията. Искаме да получим информация има ли проверки по сигнала и какви са резултатите, обясни тя.

Ще се срещнем и с енергийния министър. Предстои увеличение на цената на тока с над 4 %. Получихме сигнал за завишаване на разходите от едно от енергийните дружества. Смятаме, че исканото увеличение на цената на тока от ЕРП-тата е необосновано и ощетява българските граждани. Ще настояваме енергийният министър да обжалва това решение пред Върховната административна прокуратура, посочи Манолова.

Ще се срещнем и с регионалния министър относно новите назначения в АПИ и ДНСК, съобщи тя.

Вместо проверка и пълна информация за случващото се в АПИ и „Автомагистрали“, ние сме свидетели на едни назначения, които будят повече въпроси, отколкото отговори. Не е ясно каква е експертизата на новите членове на Управителния съвет на АПИ, кой ги е предложил и какво се очаква от тях. Имаме сигнали, че намерението е информацията да бъде прикрита. Ще зададем въпроси и за назначението на г-н Калинов за шеф на ДНСК, категорична бе Манолова.

Тя припомни, че в АПИ и „Автомагистрали“ става дума за близо 5 млрд. лв., които се разпределят за пътно строителство без обществени поръчки и това е станало ясно в Комисията по ревизията.

- реклама -