Манолова
сн. БГНЕС

Манолова: Хората определиха на „Мутри вън“ ролята на парламентарен омбудсман

„Българските граждани отредиха на „Изправи се! Мутри вън!” значимата роля да бъдем парламентарен омбудсман, да бъдем парламентарната група на гражданите.

Това заяви лидерът на коалицията Мая Манолова.

„Затова още първите ни законопроекти и решения ще бъдат насочени към българските избиратели. Готови сме с нашите предложения, имаме готови законопроекти„, обяви тя.

Първото им предложение ще бъде разследване на обществените поръчки и големите сделки на правителството.

„Първият ще бъде за създаване на комисия по ревизията, която да се заеме с „черните каси” на властта, „Автомагистрали”, държавния ВиК холдинг, държавната петролна компания, за да се провери по какъв начин са превъзлагани обществени поръчки и дали е отклоняван обществен ресурс. Ще направим проверка и на Националната програма за енергийна ефективност, защото имаме много сигнали относно нарушения в процеса на санирането”, каза още тя.

В проверката им ще се включат и концесиите – за Летище София и за добив на подземни богатства.

Първият закон, който ще искат да бъде отворен е Законът за извънредното положение.

В него ще предложат еднократна помощ за микропредприятия, засегнати от COVID-19 да получатпо една депутатска заплата в размер на 7 000 лв. Държавата да поеме процент от постоянните разходи на фирмите с намалели обороти. Ще предложат и подкрепа за граджаните с намалели доходи заради пандемията.
„Ако искаме следващи честни избори, трябва да има нов състав на ЦИК, както и трябва да бъде подменен шефът на Информационно обслужване“.

„Изправи се, мутри вън“ ще потърсят „Демократична България“ и „Има такъв народ“, за проекти по съдебната реформа.

Но, Манолова бе категорична, че всички контакти, с която и да било от парламентарните сили, ще се провеждат публично и прозрачно пред хората. „Ние няма да влизаме в разговори, с когото и да било, ако не са публични и ако не бъде информирана обществеността„, категорична е новоизбраната депутатка.

- реклама -