Манолов: Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии

Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии, каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред  БНТ.

Той коментира решението, взето от Министерския съвет, синдикатите и работодателите допълнително заплащане за нощен труд да стане 0.15% от минималната работна заплата. Като Манолов уточни, че то ще бъде не по-малко от 1 лв.

„Това е краят на една 2-годишна разправия, която ние от „Подкрепа“ започнахме през 2018 г. Една кампания, в която заедно с нас се включиха Българският лекарски съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, синдикалната федерация на служителите в МВР. Правихме протестни акции, принтирахме фланелки, омбудсманът ми подари фланелка миналата година на нашия конгрес, но за съжаление оттам нататък останахме сами в тая борба. Дано тоя път нещата да приключат“, каза Манолов.

„Това е тема, по която са водили разговори с работодателските организации, за да не се почувства някой, че нещо е било направено зад гърба му“, добави той.

„Проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен труд в България системно полагат около 400 000 човека. Това ще се отнася най-вече за шивачки, за тези, които работят в транспорта и енергетиката, и къде ли още не“, каза Манолов.

Държавата ще отпусне 9 млн. лв. за работещите в училищното и детското здравеопазване. Те се финансират по правилата на образователната система, а не на здравеопазването, обясни Манолов.

Финансирането минава през броя деца, за които се грижат и в по-малките населени места не могат да се наберат средства за финансиране на работещите там.

Не навсякъде ще се промени тяхната минимална заплата, добави той.

Ще се търси възможността тя да се изравни с тази по колективен трудов договор.

„Аз се нагледах на всякакви неща, от които ми настръхнаха косите. Видях фиш, в който от основна заплата 680 лв., тя накрая стига до 2000 и нещо лева с вътрешни доплащания. Видях и такива, където от 680 стартова, тя накрая става 700 и нещо. Тоест в това ветрило вътре можеш да намериш всичко“, завърши Манолов.

- реклама -