сн. БГНЕС

Маноил Манев: Мотивите на Радев за ветото за витиевати, няма дублиране на звено

„Няма дублиране на звено. НСО има ограничен кръг от хора, които могат да бъдат охранявани, а например – данъчни, митничари и т.н. които се борят с контрабандата и престъпността,  може да им се наложи да бъдат пазени. НСО е служба на президента и е към него.“ Това заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев в ефира на Нова ТВ по повод промените в Закона за МВР. Според него има витиеватост в мотивите на президента за наложеното вето.

сн. БГНЕС

Сред мотивите на президента е, че създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” ще дублира функциите на НСО. Това създавало условия за неефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

„НСО е служба на президента по закон. МВР има своята функция по охрана на лица и създаване на възможност за спокойно живеене. С тези промени се създава възможност МВР да охранява лица от администрацията, които не са включени в закона”, обясни депутатът от ГЕРБ.

сн. БГНЕС

Според него няма да има и промяна в закона за движението на автомобили със специален режим. Те ще спазват правилата на Комисията, която координира правилата за движение.

„Координацията се извършва чрез Комисията, която и сега работи по закона за НСО. Той обхваща всички служби, които имат отношение към охраната – ДАНС, МВР и НСО”, обясни Манев.

Има пробив в системата в НСО – има задържан за участието в убийство, каза той и допълни, че службата по този начин е компрометирана.

Той заяви, че трябва да има разследване кой е снимал спящия премиер, но много по скандално е за секретаря на президента и връзките му с крупния бизнесмен Бобоков.“Така се прави, за да не си говорим за системата и държавата, то се хвърлят някакви снимки. Вместо да се занимаваме с това защо генерал се обяснява на служител, ние се занимаваме с пипани снимки, а те са такива, защото експертите го казват“, категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

- реклама -