Мандали за себепознание и щастлив живот

Както e известно, арт терапията е най-добрият начин за облекчаване на стреса. От древни времена индианците, австралийските аборигени, будистките монаси и индийските йоги са използвали мандали за медитация, успокоение на мисълта и себепознание. Това може да направи и всеки от нас. За целта са ни нужни само цветни моливи и един кръг.

КАК РАБОТИ?

Всичко в света има формата на кръг – нашата галактика, планетата ни, Слънцето, Луната, дори и сезоните формират жизнен цикъл – кръг. Птиците вият гнездата си в кръг, паяците плетат кръгли паяжини. Човешкият живот също е кръг от детство до детство. Кръгът е навсякъде, където има сила. Мандалата е модел на Вселената. Кръгът – символ на живота. Целта на мандалата е не само да събере вашата енергия, и да ви презареди, но и да ви изпълни с хармонията на жизнения цикъл.

Различните религии и философии разглеждат кръговете, и по-специално мандалите, като пътешествие към своето истинско Аз. Всеки слой от мандалата представлява различна част от живота. Формата на кръга означава безкрайност и символизира прераждането. Докато рисувате, очертавате или оцветявате мандала, вие се концентрирате върху процеса, всичките ви ненужни мисли изчезват, намирате се в самия център на съзнанието и привеждате всичките си мисли и чувства в баланс. Именно затова мандалите често се използват за медитация. Някои практики включват проследяване на линиите на мандалата с очи, което създава високо ниво на концентрация и смисъл на осъзнаване на настоящия момент. В други случаи мандалата съпровожда молитвата – като визуална мантра, която предлага спокойствие. Кръгът носи стабилност в нестабилна ситуация или разума. Веднага след като балансът се върне, умът и тялото отново функционират правилно.

ЗАЩО МАНДАЛАТА НИ ПРАВИ ПО-ЩАСТЛИВИ?

Има много проучвания, които потвърждават преимуществата на използването на мандали за подобряване на самосъзнанието, самоизразяването и дори за разрешаването на конфликти. Този начин за релаксация ни помага да постигнем по-голямо ниво на щастие. Не е чудно, че мандалата често се използва в психотерапията като начин за освобождаване от стреса. Между другото, боядисването върху великденските яйца също е вид медитация, а самите яйца, като всяка кръгла повърхност, са идеален обект за създаване на мандала.

Ето още няколко ползи от оцветяването на мандали:

  • помага за стабилизиране на кръвното налягане;
  • повишава креативността и самосъзнанието;
  • намалява чувството за безпокойство и отпуска мускулите;
  • развива самочувствието

С КАКВО ДА ЗАПОЧНЕМ?

1. Избор

Изберете мандала. Можете да я начертаете и сами – за това ще са ви нужни пергел и линийка. Или пък вземете готови (в края на статията). Можете да направите мандала по различни начини – да рисувате с акварели или цветни моливи, да използвате цветя, листа, камъни.

2. Създаване

След като сте избрали своята мандала, трябва да седнете удобно, да се отпуснете и да изключите от външни дразнители. Можете да се движите от краищата навътре или пък да започнете от центъра, да вървите по посока на часовниковата стрелка или обратно, да оцветявате едновременно на няколко места или да следвате вътрешната система. Няма правилен начин да направите това. Всяка мандала е чудесен инструмент за творчество и експериментиране. Също така, не е задължително да запълвате всички бели полета от хартията с цвят. Боядисвайте кръга с всички цветове, не бързайте. В този момент можете да мислите за свое желание или, напротив, да отпуснете всичките си мисли. След това можете да оставите рисунката на масата или да я окачите на видно място.

3. Значения на цветовете

Можете да използвате всички цветове, включително бяло и черно. След това разгледайте мандалата си и определете кои цветове доминират в нея. Така ще разберете с какво са заети мислите ви в момента – вашето подсъзнание ще избере цветовете, които отговарят на вашето настроение. Ако по някаква причина сте избрали по-студени нюанси, това означава, че в живота ви не достига прозрачност, чистота и искреност. Ако изберете зелено – вие сте съзрели като личност, но трябва да обърнете внимание на здравето си.

Жълто – цветът на изобилието и благополучието.

Червено – увереност, свобода и сила, силно желание, болка, гняв, агресия. Липсата на червено в картината – спад в жизнеността, пасивност, неспособност да отстоявате своето.

Оранжево – самоутвърждаване, постоянство, завишена самооценка, амбиции, взаимоотношения с мъжкото начало.

Зелено – изцеление, цветът на духовната и моралната зрялост.

Цикламено – еманципация, индивидуализация, творчески потенциал.

Синьо – лекува гнева, спокойствие, хладен ум.

Лилаво – развитие, идентификация, егоцентризъм, живот за себе си.

Тюркоазено – изцеление, грижа за себе си и другите.

Избрахме за вас три мандали. Изтеглете изображенията и ги разпечатайте. След това вземете цветни моливи или бои и оцветете кръга. Освободете главата си от ненужни мисли, нека в нея се освободи място за нови блестящи идеи. Както знаете, нищо не можете да налеете в пълен съд.

- реклама -