Малтийка застана начело на Европарламента

Малтийският евродепутат Роберта Мецола застана начело на Европарламента.

ЕП я избра днес за свой председател до изборите за евродепутати през 2024 година.

Мецола, досега зам.-председател на ЕП, навършва днес 43 години. Тя е адвокат по професия, майка на четири деца.

Новият председател на ЕП е от Малта. Мецола бе избрана още при първото гласуване и получи 458 гласа, при необходими 309 за абсолютно мнозинство.

Тя зае мястото на починалия преди седмица досегашен председател на ЕП Давид Сасоли.

КОЯ Е РОБЕРТА МЕЦОЛА?

Роберта Мецола се прочу в България като внесе през октомври 2020 г. в ЕП резолюция за правовата държава, припомня „24 часа“. В документа се посочваше, че протестите срещу кабинета „Борисов“ са платени от укриващ се в чужбина бизнесмен. Макар името да не се посочваше, на всички стана ясно, че става дума за подведения под отговорност по 19 обвинения Васил Божков, посочи медията.

Тя е третата жена председател на ЕП. След французойките Симон Вей (1979 – 1982 г.) и Никол Фонтен (1999 – 2002 г.), отбелязва Франс прес.

Мецола е евродепутат от 2013 г. и заместник-председател на ЕП от 2020 г. Неотдавна тя стана по-позната на широката общественост, защото пое временно председателския пост след хоспитализирането на Давид Сасоли. Мецола е член на парламентарната група на Европейската народна партия.

Новата председателка си навлече критики от страна на колегите си заради това, че е противник на абортите. Това е типична нагласа за Малта, последната страна в ЕС, в която абортите остават незаконни.

В речта си избирането й днес Мецола заяви, чеще се придържа към стила на работа на Сасоли. А именно – постигане на консенсус и събиране на хората с различни позиции около една маса за преговори. Тя се вдъхновява и от примера на Хелмут Кол и Франсоа Митеран за преодоляване на партийните разделения.

Мецола е първият политик от Малта, който заема толкова висок пост в ЕС. Тя казва, че постигнатото от нея ще е пример за всяко малтийско момиче и за всеки, който се осмелява да мечтае.

- реклама -