Малта, мигранти

Малта прие 58 либийски мигранти и куче – СНИМКИ

58-мигранти, спасени в Средиземно море от хуманитарния кораб „Акуариус”, слязоха на брега в Малта след като прекараха почти цяла седмица в морето, опасявайки се че властите ще конфискуват плавателния съд, съобщава АФП. Мигрантите, основно либийци се качиха на два автобуса в столицата Валета, след като бяха прехвърлени от „Акуариус” на кораб на малтийската брегова охрана в международни води.

Панама, под чийто флаг плаваше хуманитарният кораб, оттегли подкрепата си преди седмица, което означава, че „Акуариус” е без регистрация в момента, и ако влезе в пристанище няма да може да го напусне. Така плавателния съд ще последва съдбата на няколко други хуманитарни кораба, конфискувани от малтийские власти, които се опитват да пресекат по законен начин практиката на спасяване на мигранти в морето.

Междувременно 58-те мигранти – включително 18 деца и 17 жени, ще бъдат изпратени в няколко европейски държави. Франция ще приеме 18 от тях, Германия и Испания – по 15 души всяка, а Португалия – 10 души. Бедстващите в морето хора, бяха спасени заедно с домашното куче Бела, край бреговете на Либия миналия понеделник. Животното в момента е под карантина и е под грижите на ветеринари.

Корабът „Акуариус”, който се използва съвместно от хуманитарната организация „Ес О Ес Медитеране” и „Лекари без граници”, към момента е единственият граждански плавателен съд, който все още се опитва да спасява мигранти, предприели опасното пътуване от Северна Африка към Европа. Въпреки че плава без обозначителен флаг, корабът вероятно ще се опита да се прибере в родното си пристанище в Марсилия, Южна Франция.

- реклама -