Франция протести жълти жилетки

Малоброен протест на „жълтите жилетки“ в шестия пореден уикенд на демонстрации във Франция

Значително малък брой „жълти жилетки“ излязоха на протест във Франция за шести пореден уикенд.

Това съобщава АФП.

В Париж, който се превърна в сцена на опустошителни бунтове при предишните демонстрации, трафикът беше нормален, а повечето магазини, с изключени на няколко луксозни бутика в центъра, бяха отворени.

Едва 20 протестиращи се събраха пред Триумфалната арка, съобщиха от полицията. Други 200 демонстранти обсадиха туристическия район Монмартр и базиликата „Сакре кьор“. Общо около 800 „жълти жилетки“ са на демонстрация в различни райони във френската столица, посочват властите.

В петък вечерта в Перпинян, Южна Франция, загина шофьор, след като лекият му автомобил се врязал в камион, спрял рязко заради блокада на демонстрантите. Това е десетата жертва на различни инциденти, свързани с протестите на „жълтите жилетки“ от 17 ноември насам.

Около 50 демонстранти за кратко блокираха преминаването на камиони на границата между Франция и Испания преди да бъдат разпръснати от жандармерията. Блокади имаше и в Северна Франция близо до границата с Белгия.

Според вътрешното министерство около 4000 са протестиращите в цялата страна – най-малкият брой „жълти жилетки“ от началото на демонстрациите.

- реклама -