Малко спорт удвоява ефекта от диетата

Американски учени доказаха, че ще отслабнем много повече, ако заедно с диетата, спортуваме умерено или просто водим малко по-активен начин на живот. Оказва се, че това е далеч по-важно, отколкото с какво се храним и какъв нашият метаболизъм.

Така изследователите опровергават един от най-големите митове за отслабването – че физическите упражнения увеличават апетита, което пък води до приемане на повече храна.

Изследването

В доклад, публикуван в списание Medicine & Science in Sports & Exercise, учените от университета в Колумбия, щата Миусри, твърдят, че диетата и спортът еднакво влияят върху процеса на загуба на тегло. Доказателство за това са тестовете върху мишки с наднормено тегло.

Учените разделили гризачите в три групи – първата се хранела с мазни храни и тичала в кръг, втората била подложена на ограничен режим на хранене, а третата не спазвала никакви ограничения.

След няколко седмици плъховете от последната група чувствително наддали на тегло, а тези, които били на диета, отслабнали и подобрили здравето си.

Първата група обаче, на плъховете – „спортисти“, отслабнала най-много, въпреки че не се ограничавала с храната. Данните на биолозите показали, че трениращите гризачи не само намалили теглото си, но имали по-активен метаболизъм и подобрена чревна микрофлора.

Така учените заключават, че упражненията са от решаващо значение в борбата срещу килограмите, особено в младостта и детството.

- реклама -