Малките ВЕИ-та протест

Представители на малки ВЕИ централи за пореден път протестираха-този път пред Министерски съвет, с искане парламентът да отмени параграф 18 в Закона за енергетиката и КЕВР директно да определи изкупни цени на електроенергия от засегнатите фирми.

„Днес сме тук, защото се чувстваме крайно ощетени от държавата. Държавата в лицето на председателя на енергийната комисия Делян Добрев ни излъгаха. Накараха ни да инвестираме, след което се мъчат да ни фалират. С промените в Закона за енергетиката се въведе параграф 18, който ни намали цената, по която ни изкупуват енергията 8 пъти. Това беше предложение на Делян Добрев, което ни води до абсолютен фалит. Вече 8 месеца се мъчим да се срещаме с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и Делян Добрев, но никой не ни обръща внимание”, казва един от собствениците на малка ВЕИ централа- Красимир Стефанов.

Според него президентът е могъл да сезира Конституционния съд. „Параграф 18, освен че ни убива, е противоконституционен, защото държавата е определила правила-гарантирала е, че 20 години ще ни изкупува енергията. На тази база сме си направили бизнес планове, взели сме заеми и сме инвестирали, като сме гарантирали пред банките, че с тези пари, които държавата ни е обещала да получаваме, ще си върнем кредита. В момента нямаме възможност да си върнем кредита и нямаме възможност да си плащаме текущите разходи”, обясни Стефанов.

Всички фирми, които са кандидатствали по програмата „Развитие на селските райони” са застрашени от фалит. Всеки е вложил между 30 и 50% собствена инвестиция. Според протестиращите в момента искат да им купуват енергията на 0,10 ст., но няма зелена енергия, която да се изкупува на тази цена.

- реклама -