Малките трикове на киното

Киното е прекрасен свят, който ни позволява да се потопим напълно и да забравим за всички делнични грижи. Но за да се създаде този съвършен свят, режисьорите полагат максимални усилия и използват редица трикове. Ето някои от тях.

Винаги мокър асфалт

Забелязали ли сте, че в нощните сцени героите винаги карат по мокри пътища, сякаш току-що е валяло? Причината е, че мокрият асфалт изглежда по-естетично. Освен това мокрият път през нощта дава повече контраст и отразява по-добре светлината.

Фалшива тълпа

В много филми за тълпите се използват статисти. Въпреки това, за бюджета на филма това излиза доста скъпо, и режисьорите понякога използват други методи: създават ефекта на тълпата, като снимат малка група хора от правилния ъгъл и „допълват“ тълпата с помощта на компютърна технология или манекени, както е в случая с „Речта на Краля“.

Мляко на прах… или витамини

Разбира се, никой не си мисли, че наркотиците във филмите са истински. По правило ролята им се изпълнява от мляко на прах, витамини или захар.

…и царевичен сироп

Няма една единствена рецепта за кръвта във филмите, но най-често се използва царевичен сироп с хранителен оцветител. А по времето на черно-белите филми са използвали шоколадов сос.

Реквизит за еротичните сцени

За да симулира чувствена еротична сцена, без да нарушава границите на актьорите, филмовият екип използва най-различни трикове и приспособления: възглавници между партньорите, дискретно бельо с телесен цвят и всякакви други. Режисьорът Джон Туртуро споделя веднъж е снимал Кейт Уинслет върху гимнастическа топка, за да имитира сексуална сцена.

Безвредни цигари

Не се изненадвайте, ако любимият ви актьор, който промотира здравословен начин на живот, пуши цигара след цигара на екрана. По правило във филмите се използват специални безникотинови цигари. За да се заснеме дори само една сцена, в която актьорът пуши, се изискват поне 10 повторения – това би навредило значително на здравето.

Мини специални ефекти

За да не се претоварва филмовият бюджет, режисьорите търсят други начини за пресъздаването на някои особено скъпи специални ефекти (например взривяването на кола, сграда или цял квартал). Много от тях използват компютърна технология, но най-често се използват мънички копия на обектите: къщи, самолети и др. Те изглеждат много по-правдоподобни от изкуствено създадените компютърни сцени.

Вкусно стъкло

Рядко се случва в някой екшън да няма сцена, в която някой от героите зрелищно излита през прозорец, чупейки стъклото. Традиционно за такива сцени се използва захарно стъкло. На външен вид не можете да го различите от истинското, само че е безопасно, и много вкусно. За жалост днес по-често се използва пластмасово стъкло, което е много по-скучно.

Купон в колата

Когато шофьорът гледа повече към пътниците на задната седалка, отколкото в пътя, започваме почти да се тревожим – ако това се случваше в действителност, всички щяха да катастрофират. Но във филмите при подобни сцени колата се придвижва върху платформа.

Млечни облаци

За да постигнат зловещия ефект, в който над града се струпват гъсти облаци, кино екипите използват патентованата машина за облаци Cloud Tank, който разпръсква боя или мляко във воден резервоар. Ако трябва да изобразят НЛО сред облаците, както в „Денят на независимостта“, използват фризби в мляко.

Динята – помощник на звуковия инженер

Звукът във филмите също изискват най-различни трикове. Масовите престрелки успешно се заместват с фойерверки, а звукът от крила на птици се пресъздава с прелистване на книга. И все пак най-големият помощник на звуковите инженери е динята – с нейна помощ се пресъздава удар в лицето, разцепване на глава или пропукването на драконово яйце.

- реклама -