Сн: Кадър

Малките фирми няма да могат да се възползват от програма „Възстановяване“

Малките фирми няма да могат да се възползват от програма „Възстановяване“, каза пред БНР председателят на Сдружението на малките и средни фирми Елеонора Негулова.

През седмицата беше представена схема за получаване на кредити на пазарни цени, но с 80 % обезпечение от Фонда на фондовете. Целта е  да се помогне на бизнеса да възстанови напълно дейността си след удара с пандемията от Covid-19.

Кредит до 70% от оборота през 2019 или 2020 година могат да получат микро, малки и средни фирми чрез схемата на Фонда на фондовете. Това веднага прави този вид продукт недосегаем за много от фирмите, предупреди Елеонора Негулова, председател на Сдружението на малкия и среден бизнес:

„Оборотният капитал не може да минава само през кредити. Особено за микропредприятията достъпът до кредити вече е изчерпан като опция, защото включително много колеги са взели и потребителски кредити, за да финансират икономическата си дейност като собственици и сега ново кредитиране не е достатъчно, според нас. Трябва да има комбинация от грантови схеми с възможности за кредитиране с гратисни периоди“.

Също така трябва да се разработят продукти, които са насочени към определени сектори и към определени географски региони, смята Елеонора Негулова.

Източник: БНР

- реклама -