Малайзия ще обвини две жени за убийството на Ким Чен Нам

На две жени ще бъдат повдигнати обвинения за убийството на по-големия брат на лидера на КНДР Ким Чен Нам в Малайзия. Това съобщи главният прокурор на страната Мохамед Апанди Али.

Обвиненията ще бъдат предявени две седмици след убийството на Ким на международното летище в Куала Лумпур

Жените са виетнамка и индонезийка. Ако бъдат осъдени, те може да получат смъртна присъда чрез обесване.

Южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че убийството на брата на лидера на Северна Корея Ким Чен Нам в Малайзия е организирано от правителството на комунистическата държава.

Агенцията цитира представител на националната разузнавателна служба в Сеул, който е говорил на закрито заседание в парламента, съобщи АФП.

„Четирима от осемте заподозрени в съучастие в престъплението са служители на органите за държавна сигурност на Северна Корея, а други двама – служители на външното министерство”, съобщил служителят на южнокорейското разузнаване.

На 14 февруари малайзийската полиция потвърди смъртта на Ким Чен Нам, който ден по-рано се почувствал зле на летището в Куала Лумпур, откъдето щял да излети за Макао. Ким се оплакал на наземния персонал от силен световъртеж след като неизвестен човек го напръскал по лицето с нещо и избягал.

Десет дни по-късно полицията обяви, че при аутопсията на Ким са открити следи от бойното отровно вещество VX, забранено от ООН през 1993.

- реклама -