гримове жени Малайзия

Малайзия призова жените да спрат със заяждането и да си сложат грим

Призивът на Малайзия да се спазват определени препоръки в условията на пандемията от коронавируса, като например жените да се обличат и гримират у дома и да избягват да се заяждат с мъжете си, породиха сексистки скандал.

Критиците заявиха, че подобни съвети насърчават половите стереотипи, предаде Ройтерс.

В серия онлайн постери с хаштаг ЖениПредотвратяватКовид-19, от малайзийското министерство по въпросите на жените и семейството съветват как да се избягват домашните конфликти по време на частичната карантина в страната, започнала на 18 март.

Един от разпространените постери изобразява мъж, седнал на диван, който моли жена си да се въздържа от това да бъде „саркастична“, ако се нуждае от помощ с домакинските задължения, пише БТА.

„Избягвайте да се заяждате със съпруга си“, указва друг плакат, като в опит да се „инжектира“ хумор е използван глас, сходен с този на аниме персонажа Дораемон – синьо роботизирано коте, популярно в Азия.

От министерството също така призовават жените да се обличат и гримират, докато работят от дома.

„Тези плакати насърчават концепцията за неравенството между половете и увековечават концепцията за патриархат“, казва Ниша Сабанаягам, мениджър на местна правозащитна организация.

Постерите, качени във фейсбук и инстаграм, станаха обект на масови подигравки от страна на потребителите на социалните медии, които призоваха правителството да ги премахне.

От министерството не са отговорили на молбите за коментар.

- реклама -