Максималната степен на опасност в Бали няма да бъде свалена до 10 декември – СНИМКИ

Властите на индонезийския остров Бали удължиха режима на опасност до 10 декември заради изригването на вулкана, разположен на най-високата точка – връх Агунг

В тази връзка губернаторът на Бали Мейд Пангку Пастика предупреди в четвъртък, че „в следващите дни има опасност от сериозно изпускане на пепел“.

Едновременно с това индонезийската администрация за гражданска авиация информира за затварянето на летището, намиращо се на съседния остров Ломбок, което е популярно и сред чуждестранните туристи.

„Полетите ще бъдат преустановени до 1 декември“, заявиха от службата.

Официалният представител на Агенцията за предотвратяване на природни бедствия, Сутопо Нугрохо, заяви пък, че освобождаването на пепел през изминалото денонощие е достигнало височина от около 2 километра, като 10-километровият радиус от кратера, остава опасна зона. Той подчерта още, че до момента евакуираните от близките райони са 43 000 души, а иначе общият им брой е около 100 хиляди души.

Международното летище на индонезийския остров също беше затворено затворено в продължение на 2 дни заради опасността от изригването на вулкана. Вчера обаче то отново започна да работи. Властите го отвориха в 14:28 местно време (8:28 българско време).

- реклама -