Аксел Олеков, Андреа, Галиче, присъда

Максималната присъда от 18 години затвор получи убиеца на Андреа от Галиче

Окръжният съд във Враца призна за виновен и осъди на 18 години „лишаване от свобода“ 18-годишния Аксел Олеков за убийството, изнасилването и грабежа на 18-годишната Андреа Руменова в Галиче през януари т.г.

Това бе максималната присъда, която младежът можеше да получи, тъй като по време на зверското престъпление, той не бе навършил пълнолетие.

Делото прочете по съкратената процедура, без разпит на свидетели и с изчитането на само две от направените експертизи. Подсъдимият се призна за виновен и каза, че съжалява.

Аксел Олеков бе изправен пред съда с обвинения по четири текста от Наказателния кодекс, като най-тежкото е за умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Убийството на 18-годишната Андреа бе извършено на 11 януари, когато непълнолетният Аксел се вмъква в къщата, където тя живее, пребива я, изнасилва я, а след това я убива. Той открадва парите, които намира в портмонето на момичето, и се опитва да прикрие извършеното престъпление.

Близките на красивото момиче обаче продължават да настояват за промени в Наказателния кодекс, с които дори на непълнолетни убийци да бъде налагано най-тежкото предвидено в закона наказание- доживотен затвор без право на замяна.

Подсъдимият бил отгледан от родителите на баща му в ромската махала в с. Галиче.

Майка му живеела в Чехия и не поддържала контакти с него.

Около 00:30 ч. през нощта на 11.01.2020 г. младежът излязъл навън, като минал покрай съседна къща, в която живеела осемнадесетгодишната Андреа, която той харесвал. Момичето по това време било само. Родителите й били разделени от десет години. За нея се грижел баща й, който заминал да работи във Великобритания. Майка й, въпреки че живеела в селото, не поддържала връзка с дъщеря си.

Аксел забелязал светлина в една от стаите на къщата на А.Р. и решил да влезе в дома й. Успял да премине през малък прозорец на приземен етаж, който бил със счупени стъкла, като по този начин се озовал в мазето. Там взел със себе си метален предмет (жегъл). По вътрешно стълбище стигнал до стаята на момичето на втория етаж. Почукал на вратата, като Андреа отключила и отворила. Подсъдимият й казал, че иска „да спи с нея“. Тя не се съгласила и му се развикала да си тръгва. Изплашена от случващото се, Андреа взела телефона си, за да се обади за помощ, но в този момент Аксел й нанесъл удар в главата с металния предмет. Пострадалата паднала на леглото, след което нападателят я ударил още веднъж. Момичето престанало да движи крайниците си. В същото време телефонът на Андреа иззвънял. Подсъдимият извадил батерията от него и го хвърлил.

След това Аксел извършил полов акт с пострадалата. На тръгване видял, че тя се движи. Хванал я за врата и започнал да я души с две ръце, което продължило, докато тя престанала да дава признаци на живот. Тогава той взел намиращия се върху раклата нож и нанесъл няколко удара с него в областта на шията, след което й прерязал гърлото. Завил тялото й с одеяла. На шкафче забелязал портмоне, което взел, ведно с намиращата се в него сума от 250 лева. С мокри кърпи изтрил ножа, увил металния предмет и тръгнал. По пътя ги изхвърлил, прибрал се и легнал да спи.

На сутринта безжизненото тяло на Андреа било открито от братовчеди.

Веднага бил подаден сигнал на общ телефонен номер за спешни повиквания 112. На място пристигнали полицейски служители и лекарски екип.

Междувременно Аксел посетил магазин в центъра на селото, откъдето напазарувал маратонки, музикални колонки и ръкавици. На продавача обяснил, че спечелил пари от работа в гр. София. След това заминал за гр. Бяла Слатина, купил таблет с калъф, музикална колона и се прибрал в с. Галиче. Същия ден бил задържан от органите на реда. Пред полицаите направил самопризнания, подробно разказал за извършените деяния и посочил мястото, където изхвърлил вещите.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

- реклама -