Макс Верстапен, Спа
Снимка: twitter.com/F1

Макс Верстапен спечели във фарс на „Спа“

Макс Верстапен (Ред Бул) беше обявен за победител в Гран при на Белгия на пистата „Спа“. В състезанието обаче нямаше нито една състезателна обиколка. Причината за това беше проливният дъжд. Пилотите направиха едва четири обиколки, но зад кола за сигурност.

Така според правилника пилотите ще получат половината от точките. Това се случва едва за шести път в историята на Формула 1. Така Макс Верстапен взима 12.5 точки. Пилотът на Уилямс Джордж Ръсел, който беше втори в квалификацията, печели 9 точки. Люис Хамилтън (Мерцедес) взима 7.5 точки за третото си място. В Топ 10 са още Даниел Рикардо (6), Себастиан Фетел (5), Пиер Гасли (4), Естебан Окон (3), Шарл Льоклер (2), Никола Латифи (1) и Карлос Сайнц (0.5).

Така Люис Хамилтън остава начело в генералното класиране с 202.5. Верстапен има 199.5 точки.

„Никой не искаше това. Жалко е, но няма какво да се направи – условията бяха ужасни“, каза Верстапен. „Много исках да има състезание, но беше невъзможно. Жалко е за феновете, дано си получат обратно парите за билетите. Не се виждаше нищо на пет метра пред болида, дори и на правите“, каза Хамилтън.

Иначе състезанието започна с 25 минутно закъснение, но след загряващата обиколка беше показан червен флаг. Последва тричасово забавяване преди пилотите да се върнат на пистата. И то обаче свърши след три обиколки зад колата за сигурност.

- реклама -